Българско училище "Д-р Петър Берон" в Рединг, Великобритания организира тържество по случай 24 май - Ден на българската култура и просвета и славянската писменост
28.05.2024

На 18 май, в Рединг, Велокобритания българското училище "Д-р Петър Берон" отбеляза най-хубавия празник - 24 май с неповторимо тържество. Идеята на събитието е да насърчава децата да се запознаят с културното наследство от нашата родина. В основата на събитието бе спектакълът "Рисувани приказки с Бате Ицо".

Тържеството привлече деца, родители и гости, които споделиха радостта от официалния празник и значимостта от запазването на българската култура и език в чужбина. В програмата се включиха български народни танци на ученици, ръководени от г-жа Елена Йончевска - хореограф на ФФ "Ритъм" Уокингам. Песни и стихотворения, изпълнени също от учениците, които създадоха атмосфера на съпричастност към делото на двамата Солунски братя - Св. Св. Кирил и Методий.

За пръв път училището показа и своето знаме, поднесено от 5 деца знаменосци - Даниел, Вилизара, Йорданка, Уилиам и Христиана. Специално за празника, г-жа Миланова и г-жа Божкова организираха quiz за родителите (игра на въпроси и отговори), а г-жа Влаховска показа на децата как се е пишело преди 1000 години, с помощта на нарочно състарена хартия, перо и мастило.

Тържеството на Българско Училище "Д-р Петър Берон" в Рединг обедини българската общност в чужбина и зареди всички с ентусиазъм и вяра в нашата култура и традиции.

„Благодарим на родителския колектив, в лицето на Галина Катранджиева, Валентина Велчева и Олга Борисова-Фишър, за осъществяването на събитието!“, споделят организаторите на  събитието.

Информация и снимки: Българско Училище "Д-р Петър Берон" в Рединг

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта