Новини
Агенцията за българите в чужбина подкрепя Банско джаз Фестивал - 2024
23.04.2024

Агенцията за българите в чужбина е партньор на Асоциация „Фестивалите в България“ – главен организатор на 27-мото издание на Банско джаз Фестивал – 2024. На 22 април т.г. бе проведена прес-конференция с всички партньори на събитието и заинтересованите медийни представители. В събитието взеха дейно участие  кметът на Община Банско – г-н Стойчо Баненски; председателят на УС на Асоциация „Фестивалите в България“ – г-жа Илияна Щерева; г-н Петър Севов – ръководител на прес-центъра на Фестивала; Програмният директор на Джаз ФМ-радио – г-н Светослав Николов основен медиен партньор на Фестивала.

От страна на Агенцията за българите в чужбина в пресконференцията взе участие г-жа Иванка Славчева – главен експерт в ИАБЧ.

Специални гости на пресконференцията бяха джаз-изпълнителите: Камелия Тодорова и Васил Петров,  а дистанционно on-line участва и световно известният музикант Асен Дойкин от САЩ.

Кметът на града-домакин представи културния календар на Общината до края на годината, в който Банско джаз Фестивалът се очертава като най-значимото събитие. Г-жа Щерева разказа за новите акценти на тазгодишното издание на Фестивала: Младежката джаз-Академия и Алеята на джаза със скулптурни фигури от камък на изтъкнати творци от българската джаз сцена. Една от фигурите ще бъде на основателя на фестивала – покойния д-р Емил Илиев от Германия.

Г-жа Иванка Славчева определи мотивите на Агенцията за българите в чужбина да подкрепи Фестивала и акцентира, че основата на тази музикална инициатива е поставена именно от българин от чужбина в духа на най-добрите  практики за привличане в Родината на музикални творци и артисти. Тя изрази увереността си, че подобни събития създават условия за запознаване на българската публика с творчеството на световно-известни български музиканти от чужбина, както и, че с всяко следващо издание в него ще се включват все повече български джаз-изпълнители от чужбина.

В Банско Джаз Фестивал - 2024 ще участват  135 музикални изпълнители от 18 държави, които ще изнесат 23 концерта на голяма сцена и множество концерти на дневните сцени.

Снимки – пресцентър на Община Банско

Целият запис на пресконференцията е на Фейсбук страницата на Фестивала: https://www.facebook.com/BanskoJazz/

Повече информация за Фестивала - на неговия сайт: https://banskojazzfest.bg/

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта