Акценти
Сподели:
ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРИТЕ ПО СВЕТА „АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ“®.
23.11.2021

 

Фестивалът на българите по света „АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ“ е форум за творческа изява на деца от българските общности в чужбина, който има за  цел да съхранява  националното самосъзнание, бит и култура и насърчава изучаването на родния език от българите, живеещи в чужбина, както и духовното единение на всички българи-жители на света.

 

Неговото начало се поставя  през 2009 г. в Мадрид по инициатива на асоциация Т.А.Н.Г.Р.А., с активното участие на неправителствени организации на българи, живеещи на територията на Кралство Испания, а негови домакини към момента са били организации от Валенсия, Вроцлав, Прага, Будапеща, Рим, Амстердам, Тимишоара, София, Франкфурт на Майн, Одеса.

 

Тазгодишното  XIII-тото издание на форума „Аз съм българче”® . 2021- Атина, Гърция, което има за домакин  Гръцко-българско сдружение за култура „Паисий Хилендарски”, Атина, се проведе в дните 5-7 ноември и бе посветено на Деня на народните будители, под надслов „Българче, знай своя род и език“

 

В него взеха участие деца и младежи от организации на българи от Испания, Румъния, Франция , Гърция, Унгария, Сърбия, Украйна, Кипър, Италия , Чехия, Нидерландия. В разделите на конкурсите кандидатите предоставиха 300 рисунки,  150 литературни творби, а в конкурса за музикално -словесно народно творчество участниците бяха над 280.

 

Дейностите, предвидени в рамките на фестивала, се проведоха в няколко модула: Изложба на детски русунки, Детско утро „Заедно сме, играем, творим!“, Дискусионна кръгла маса с тема “Асоциации в действие. Практики, дейности, взаимодействия.“

 

Гост на Фестивала на българите по света „АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ“ бе г-жа Илиана Нанчева, създател на интернет платформата за българите по света „Радио Татковина“, която представи изложба на личен арт проект „Заедно по пътя на Кирил и Методий“, реализиран с участието на ученици от български неделни училища от чужбина. Изложбените пана с графични изображения на глаголически и кирилски букви бяха разположени в класните стаи на БНУ „Паисий Хилендарски“, като се превърнаха в  своеобразна украса, допринесла за атмосферата на празника.

 

Незаменими помощници в провеждането на Детското утро, което включи арт занимания, танци и захарни изненади, бяха чаровните дами Дани и Мими, представители на Фондация „Рицари на доброто“. Те изминаха много километри за да нарисуват с децата ЩАСТИЕ и да усмихнат всички присъстващи.

 

Заключителната част на мероприятието се проведе в атинския театър АРГО. Музикално–артистичният спектакъл включи изпълнения на деца-лауреати на Фестивала и на възпитаници на неделните училища в Атина. Гости на форума бяха сънародници, пристигнали от Испания, Румъния, Германия, България.

 

 Събитието бе уважено от дипломатически лица от Посолството на България в Република Гърция, а участниците получиха поздравления от г-жа Татяна  Мухлова, отговорник по културните въпроси, както и поздравителни адреси от МОН, ДАБЧ, ЦИОФФ.

 

Специални гости на събитието бяха г-н Адриан Косилков, представител на Българското дружество в Банат, Румъния и г-н Ханс Мюлер, представител на Българо-германска културна осоциация.

Наградите на участниците връчи лично г-жа Деана Иванова, председател на Асоциация Т.А.Н.Г.Р.А. и организатор на фестивала.

Програмата представи рецитаторски, певчески и танцови изпълнения на участници и гости, които потопиха публиката в празничното усещане за докосване до родното .

Театралната изява на децата от БНУ „Паисий Хилендарски“, подготвени от актьора Пламен Симеонов, се състоя в представяне на драматизацията „Кой вижда по-надалеч“ от Ст.Цанев, а българският трибагреник затрептя в в ръцете на малките танцьори, в хореография по музиката на песента „Пътнико свиден“.

Ученици от горен курс на БНУ “Св. Св.Кирил и Методий“ представиха фрагменти от одата „Паисий“ от Иван Вазов.

Вълнуващо беше изпълнението на 12-годишната Александра Ружинска, долетяла от далечна Навара, Испания, която изпя народната песен „Притури се планината“ и притури сърцата на всички в залата. Българският фолклорен ритъм се разля и в  танца „Варненска китка“ на фолклорна танцова формация „ПИПЕРЛИИ“ към Гръцко-българско сдружение за култура „Паисий Хилендарски“.

Събитието завърши с разходка в подножието на Акропола и с планове за нови срещи и бъдещи съвместни проекти. Защото будителството е извън времето, посоките и разстоянията, а една от съвременните му задачи е да събужда и пази огънчето на родолюбието навсякъде по света.

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта